Utrecht door de jaren heen; de veranderende stad in beeld! Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Utrecht veranderde en groeide door de jaren heen! Hierdoor ziet de stad er op vele plekken heel anders uit dan vroeger, zo ook in de Merwedekanaalzone.
Historie
In het deelgebied Merwedekanaalzone woonden en werkten oorspronkelijk de tuinders en hoveniers van Utrecht. Toen rond 1900 het Merwedekanaal werd geopend vestigden zich tevens vele industriële en handels bedrijven langs de nieuwe waterweg. De hovenierswoning van Mien de Groot aan de Van Zijstweg is het enige pand dat nog herinnerd aan deze tijd. Langzaam maar zeker verhuisden de hoveniers naar delen van de stad en vestigden zich meer bedrijven zoals de UBO bandenfabriek, later werd dit terrein gekocht voor de uitbreiding van de Jaarbeurs. De hovenierswoning van de familie Jongerius werd in de dertiger jaren vervangen door een moderne villa, met tuin, kantoor en werden de er achterliggende constructiehallen verder uitgebreid. De huidige Dr. M.A. van Tellegenlaan/Van Zijstweg zijn pas rond 1960 met de stad van het Kanaleneiland aangelegd. Langs de vernieuwde Veilinghaven en dit gedeelte van het Merwedekanaal is nu een interessante concentratie van erfgoed aanwezig, dat bij elkaar goed de verschillende stadia van ontwikkeling weergeeft: varend erfgoed in de vorm van oude schepen, een havenloods met de ligplaats voor het
Statenjacht, zandtrechters en een havenkraan, de hovenierswoning en het Jongeriuscomplex.
Het Merwedekanaalgebied is een plek die de laatste jaren is veranderd. Er wonen en werken veel mensen in dit gebied. Velen weten niets van de historie van dit gebied dat in tot de jaren 50 van de vorige eeuw nog een hoveniersgebied was.

Werkzaamheden gemeente Utrecht
Utrecht is een populaire stad om te wonen, werken en bezoeken. De stad groeit en er is steeds meer verkeer. De gemeente wil dat Utrecht bereikbaar, aantrekkelijk en gezond blijft.
In de Merwedekanaalzone vinden momenteel in opdracht van de gemeente Utrecht diverse infrastructurele werkzaamheden plaats, zoals de aanlag van de HOV busbaan, de reconstructie van de Mandelabrug, en de aanleg van de fietstunnel. Deze werkzaamheden ontsieren de komende 2 jaar het monumentale gebiedentree van het gebied enorm. Om het aangezicht van dit gebied (langs de Dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstweg) voor de bewoners, werknemers en bezoekers te verfraaien en positieve aandacht te vragen voor de veranderde stad, wordt de historie van dit gebied middels beeld en tekst terug brengen.

Comments are closed.